12-22 Haziran Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali Kortej Yürüyüşü İle Başladı

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında kortej yürüyüşü ve etkinliklerin açılış töreni yapıldı. Düzenlenen kortej yürüyüşü ve açılış törenine Vali Salih Işık, Garnizon Komutanı Zafer Uğur, Belediye Başkanımız Cafer Özdemir, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelişinde halk tarafından karşılandığı Cülustepe’den başlayan yürüyüş, İhsaniye ve Pirinçci caddesi boyunca coşkulu bir şekilde devam ederek, Yavuz Selim Meydanı’nda sona erdi.

Yavuz Selim Meydanı’ndaki törende ise ilk olarak Atatürk Anıtına çelenkler sunularak, saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşımız okunmasının ardından Festival Şeref Defteri Vali Salih Işık, Belediye Başkanımız Cafer Özdemir ve Garnizon Komutanı Zafer Uğur tarafından imzalandı.

Belediye Başkanımız Cafer Özdemir törende yağtığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Bu yıl 98.’sini kutladığımız 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası’nın Amasyamıza ve ülkemize hayırlar getirmesi temennisiyle programımıza hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, bundan 98 yıl önce Anadolu’da yeni Cumhuriyeti kurmak amacıyla çıktığı bu yolda Amasya eşrafı tarafında Amasya’ya davet edilmiştir. Büyük bir heyecanla Cülustepe’de karşılanmıştır. Karşılamada, Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi’nin, “Paşam, bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun.” hitabı, milli mücadelede inanç ve kararlılığını göstermiştir.

12-22 Haziran süresince Amasya’da kalan Gazi Paşa 14 günün sonunda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin doğum belgesi olan “Amasya Tamimi”ni imzalar. Milli mücadelenin doğum belgesi Amasya’dan tüm dünyaya haykırılmıştır. Amasya, Milletimizin tarihinde önemli bir yer tutan Milli Mücadele sürecinin de simge şehirlerinden biri olmuştur.

Bizlerde ecdadımızın torunları olarak yapılan bu güzel işleri sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Özellikle Cumhuriyetimizin 100. yılında Amasya’yı her alanda marka kent haline getirmek için devletimizin tüm kurumları ile gece gündüz çalışmaktayız. İnanıyoruz ki 100. yılında Amasya kültür ve turizmde önemli bir merkez haline dönüşecektir.

Bu duygu ve düşünceler ile tüm hemşehrilerimizin 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftaları tebrik ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Konuşmaların ardından başlayan kortej geçişinde renkli anlar yaşanırken, okulların, kamu kurumlarının, esnaf teşkilatlarının, gazilerin ve halkımızın geçişinin ardından tören sona erdi.

Oluşturulma Tarihi : 13.06.2017